Cebularze

Uwielbiam cebularze. W moich stronach są one dostępne w każdej piekarni. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, ale na zimno też są smaczne.

Składniki(na 8 cebularzy):
0,5 kg maki;
40 g drożdży;
szklanka ciepłego mleka;
3 łyżki masła;
0,5 kg cebuli;
sól, pieprz, cukier;
zioła prowansalskie(w oryginale powinien być to mak);

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy do rozpuszczenia. Drożdże z mlekiem i pół łyżeczki soli dodajemy do przesianej mąki, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na maśle. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiam jeszcze na około 20 minut. Na nasze placki wykładamy wystudzona cebulę, posypujemy ziołami. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego

2 komentarze:

  1. Podoba mi się jak ewoluuje Twój blog :)
    A co do cebularzy. Kiedyś nie miałam pojęcia, że to produkt regionalny. U nas w Lublinie, cebularze są wszędzie i choć to smak mojego dzieciństwa, do tej pory bardzo je lubię i czasami jem. Może skuszę się na zrobienie ich w domu, bo przepis wydaje się prosty. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prościutkie w wykonaniu, a smakują o niebo lepiej niż kupcze.

    OdpowiedzUsuń

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template