Gruszki pięknej Heleny





Skąd nazwa gruszek pięknej Heleny? Otóż tak nazywała się jedna z popularnych operetek, jednak ja wolę sobie myśleć, że to deser wymyślony dla jakiejś Heleny, która była piękna, albo ktoś chciał ją dowartościować.
Deser przygotowany podczas jednych z moich ostatnich zajęć w technikum gastronomicznym, które już za miesiąc kończę. Jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje wyśmienicie.

A tutaj oczywiście ja :D 
Składniki(na 5 porcji):
2,5 gruszki;
250 g lodów waniliowych;
200 g gorzkiej czekolady;
500 ml wody;
100 g cukru;
50 g cukru wanilinowego;

Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z wody cukru i cukru wanilinowego ugotować syrop, włożyć gruszki i gotować do miękkości. Ugotowane gruszki wyjąć i oziębić. Czekoladę rozpuścić na parze. W pucharkach układać lody, na nich połówki gruszek i polać wszystko sosem czekoladowym.

1 komentarz:

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template