Apple pie w wersji nowoczesnej

               
 Nie wiem czy ktoś czekał, czy nie. Ale dzisiaj miał się ukazać pierwszy post o Supernatural, jednak zabrakło mi czasu na przygotowanie postów i odkładam to na następny miesiąc.
Powinnam zdążyć wszystko przygotować. Na pocieszenie mam dla Was przepis na tartę z jabłkami(Apple Pie), unowocześnioną i to bardzo unowocześnioną.



Składniki:
ciasto kruche:
170 g mąki pszennej;
55 g cukru pudru;
110 g schłodzonego masła;
1 żółtko;
1 łyżka wody(ewentualnie)
nadzienie jabłkowe:
5 dużych jabłek(obranych, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cząstki);
łyżka cukru;
2 łyżki soku z cytryny;
2 galaretki żurawinowe;
1 budyń waniliowy(ugotowany z pół porcji mleka);
dodatkowo bułka tarta;

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeżeli jest za kruche dodajemy łyżkę wody. Dzielimy na dwie części(1/3 i 2/3). 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki na dwie godziny, 2/3 ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyjmujemy cisto z lodówki, cienko rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jabłka dusimy z cukrem i sokiem z cytryny, gdy puszczą sok dodajemy dwie galaretki, mieszamy i schładzamy. Podpieczony spód podsypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i robimy na ich wierzchu kleksy z budyniu. Ciasto z zamrażarki wyjmujemy i ścieramy na tartce. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. 
Przygotowania pod obserwacją Spinacza... 

3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować, bo zwyczajna szarlotka już mi się nieco przejadła :) Dziękuję Ci bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda...obłędnie. Jak ambrozja ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy tego dania, a może być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template