Kuchnia:Czekoladowa wiśnia


Ciasto przygotowane na szybko, z racji tego, że moje kremy zawsze się ważą(nieważne co zrobię i tak mi nie wychodzą) użyłam kremu w proszku. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki.com, którą odwiedzam bardzo często.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego w proszku
  • odpowiednia ilość mleka
  • słoik wiśni z kompotu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki czerwonej herbaty
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia(ja piekłam w blaszce prostokątnej). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przygotować krem wedle sposobu na opakowaniu. Wiśnie odsączyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wystudzony biszkopt nasączyć herbatą, wyłożyć 3/4 kremu, posypać wiśniami, resztą kremu zrobić ozdobne brzegi. Wszystko przyozdobić czekoladą. Smacznego


2 komentarze:

  1. Mmmm, normalnie poezja ;) W wakacje z pewnością wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template