Kuchnia:Pocky


Przepis znaleziony na stronce nyanyan.mangowe.pl :) A tak poza tym to chyba nie muszę nikomu pocky przedstawiać...nie zwracajcie uwagi na krzywizny itp. moje umiejętności wycinania zatrzymały się na szkole podstawowej(a nawet i przedszkolu).
Składniki(na około 70 pocky):
1/2 szklanki mąki chlebowej(u mnie była to pszenna pełnoziarnista mąka)

1/3 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 1/2 łyżki miodu
1 1/2 łyżki masła o temp pokojowej

Przygotowanie:Do miski wsypać drożdże, wlać letnie mleko i mieszać, aż do połączenia składników. Dodać mąkę, cukier puder, sól oraz miód. Składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać masło z 60 ml wody, kontynuować mieszanie, aż ciasto stanie się mocne i elastyczne (jeśli będzie mokre dodać więcej mąki). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Podzielić ciasto na dwie części i wyrabiać je, aż będzie gładkie. Rozwałkować ciasto na prostokąt, grubości 4mm. Używając linijki i noża, ciąć ciasto na paski 5 mm x 15 cm. Przenieść je na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Piec w piekarniku około 10-15 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru. Paluszki maczać w roztopionej czekoladzie(lub w ulubionej polewie), przed schłodzeniem można posypać ulubionymi dodatkami. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady. Smacznego



1 komentarz:

  1. przez dłuższą chwilę zastanawiałam się co to. Myślałam, że czekoladki :D

    OdpowiedzUsuń

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template