Kuchnia:Domowe pieguski


Domowa wersja lubianych przez wszystkich ciastek :) tylko odrobinkę zdrowsza. Sam przepis znalazłam na stronie wielkiezarcie.com(wprowadziłam tylko lekkie modyfikacje).

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • bakalie
Przygotowanie:

Czekoladę pokroić w kostkę, bakalie posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać. Do masy dodać bakalie i czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template