Kuchnia: Złociutkie naleśniki


Przepis zakodowany w mojej głowie już od nie wiem jak długiego czasu... Często podczas przygotować zmieniam ilości poszczególnych składników, zależy to oczywiście od jakości mąki, wielkości jaj itp.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • olej(do posmarowania patelni, jednak jeżeli nie chcecie się w to bawić, możecie dolać kilka łyżek do ciasta)
  • szczypta soli
  • woda mineralna(najlepiej gazowana lub lekko gazowana)
Przygotowanie:
Jaja roztrzepać z mlekiem i solą. Partiami dodawać przesiane mąki(w tym czasie można tez dodać olej). Następnie ustalamy konsystencję ciasta dolewając wodę. Ciasto ma być odrobinę rzadsze od śmietany. Jeżeli nie dolewaliśmy oleju do ciasta, to smarujemy nim patelnię, rozgrzewamy ją i rozprowadzamy ciasto cienkim strumieniem. Smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie jest to cukier puder i domowy dżem z czarnej porzeczki. Smacznego

1 komentarz:

  1. Uwielbiam naleśniczki, skusiłam się w lidlu na borówki w promocji i tak wczoraj powstały naleśniki z twarożkiem i borówkami, pycha, z cukrem pudrem również lubie :)

    OdpowiedzUsuń

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template