Kuchnia: Ryż zapiekany z brzoswkiniami

Cudowny deser na ciepło dla dzieci i nie tylko.


Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • opakowanie śmietany 12%(330 ml)
  • 1 jajo
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 łyżka cukry trzcionowego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
Zagotować wodę z dodatkiem soli i miodu, wsypać ryż i gotować na bardzo małym ogniu(do wchłonięcia wszystkiej wody). Do naczynia wlać śmietanę, dodać szklankę syropu z brzoskwiń, jajo, cukry i budyń. Wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć połową ryżu, ułożyć na tym połowę pokrojonych w plastry brzoskwiń i polać 1/3 sosu. Następnie wyłożyć pozostały ryż, ułożyć resztę brzoskwiń i polać pozostałym sosem. Zapiekać w temp 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Podawać z lodami, bitą śmietaną lub innym dodatkami. Smacznego.

2 komentarze:

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template