Kuchnia: Dżemowiec



Przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, dość popularny i banalny w wykonaniu. Przy każdym pieczeniu zaskakuje swoim smakiem, w zależności od tego, jakiego dżemu użyjemy do jego przygotowania.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1 szklanka cukru(jeżeli mamy słodki dżem, możemy zmniejszyć jego ilość)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 kopiaste łyżki dżemu(w zależności od preferencji smakowych, ja użyłam porzeczkowego)
  • 1 łyżeczka świeżo startej kory cynamonu(można skorzystać z cynamonu już startego, dostępnego w każdym sklepie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
  Wszystkie składniki, oprócz dżemu, połączyć ze sobą za pomocą miksera. Do przygotowanej masy dodać dżem i wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą kakaową.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template